Општа болница Бор

Офталмолози, Др Гордана Пушић Стојић и Др Весна Рамовић, доктори на Очном одељењу Опште болнице Бор под надзором Проф Др Драгана Веселиновића са Очне клинике Ниш, успешно савладавају нову ултразвучну методу операције катаракте: Екстракапсуларна екстракција природног сочива факоемулзификацијом и аспирацијом катаракте са инсерцијом савитљивог вештачког сочива.

Očno odeljenje, operacija katarakte

Овом методом је 24.7.2017. год. Проф Др Драган Веселиновић оперисао неколико пацијената истовремено оспособљавајући борске офталмологе да и сами у наредном периоду буду успешни у примени операција катаракте овом методом.

Да би се имплементирала ова метода потребан је био дужи период за набавку опреме, репарацију специјалног операционог стола и наравно предстоји период едукације и усвајања нове методе од стране лекара и медицинских сестара.

Предности методе Екстракапсуларна екстракција природног сочива факоемулзификацијом и аспирацијом катаракте са инсерцијом савитљивог вештачког сочива приликом операције катаракте су да је значајно краћа, сама операција траје 15 до 30 минута, скоро да и нема болова приликом операције, уградјује се савитљиво вештачко сочиво, нема конаца а период опоравка траје знатно краће и најчешће се завршава истог дана те се пацијент сутрадан отпушта кући на кућни опоравак.

Планирано је да са освајањем ове методе Очно одељење борске болнице у догледно време буде центар за операцију катаракте у Тимочком региону.

Досадашња искуства од преко 200 оперисаних пацијената годишње на овом одељењу од стране Др Весне Рамовић и Др Гордане Пушић Стојић свакако улива поверење да ће се то успешно и оставривати у наредном периоду.